Arnold Karskens
onderzoeksjournalist &
oorlogsverslaggever


extra

masterclass oorlogsjournalistiek

Reis je 'embedded' of 'non-embedded' naar de oorlog? Hoe leg je schendingen van het internationaal oorlogsrecht vast? Hoe betrouwbaar zijn defensiewoordvoerders? Wat zien we uiteindelijk terug van het echte slagveld in de krant of op de televisie?

Berichten over oorlogen zijn de meest voorkomende buitenlandopeningen in journaals en kranten. Maar wat weten we over de totstandkoming van dat nieuws? Wat is er van waar? Vragen waar iedere student journalistiek, HBO of WO, een antwoord op verlangt. Daarom verzorg ik een

Masterclass Oorlogsjournalistiek


In één dag, circa zeven uur, leg ik het ontstaan, de werkwijze en de ethiek uit van de oorlogsverslaggeving:

- Geen heden zonder verleden.
De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving begint met de mislukte Stormloop op Roermond op 25 april 1568, het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Via de Engelse zeeslagen en de Belgische onafhankelijkheidsoorlog komen we aan bij de eerste moderne oorlogsverslagen van de Eerste Wereldoorlog. We leren van de Nederlandse 'war correspondents' tijdens de Tweede Wereldoorlog, de gedweeë verslagen tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, langs Korea, Vietnam tot de oorlogsverslaggeving in Irak en Afghanistan.

- Hoe opereert een oorlogsjournalist?
Een inkijk in de werkwijze aan het front en conflictgebieden. Hoe verzamel je nieuws in tijden van chaos? Hoe controleer de juistheid van waarnemingen. Over het belang van reconstructies en ooggetuigenverslagen.

- De ethiek van het vak.
Het nadeel van 'zijde' kiezen. Wat zijn de voor- en nadelen van 'embedded-oorlogsjournalistiek'? Hoe manipuleer je nieuws aan het front en thuis op de redactie? Waar de journalistiek ophoudt en de propaganda begint.

De bedoeling van de masterclass is studenten kritisch te leren kijken naar oorlogsberichten, hun vooroordelen te slechten en een handleiding mee te geven indien ze zelf ooit gaan reizen. Na ieder onderdeel is er tijd voor discussie.

Indien gewenst, bied ik ook een driedaagse cursus aan.

Het tijdstip in overleg.

Als illustratie werk ik met tv-beelden via een DVD-speler en televisie (indien aanwezig), een overheadprojector (indien aanwezig) en met grote geplastificeerde tekeningen en foto's.

Bij interesse of vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen via mijn emailadres arnold.karskens@skynet.be.

Korte CV van Arnold Karskens: 1954 geboren in de Beemster. 1981 diploma School voor de Journalistiek. Reist sinds 1980 onafgebroken langs 30 verschillende conflicten en oorlogen van El Salvador (1981) Suriname (1986), Irak (1991), Rwanda (1994) Tsjetsjenië (1999), Irak (2003) tot Afghanistan (2006). Arnold Karskens is de langst werkende en meest ervaren oorlogsverslaggever in het Nederlandse taalgebied. Hij was en is werkzaam voor Nederlandse en Vlaamse televisieprogramma's als Eénvandaag, Netwerk, Nova, Zembla en Canvas, stelde talloze radioprogramma's samen voor de NOS, VARA en VPRO en schreef voor dagbladen van Trouw en de Volkskrant tot Intermediair en het weekblad Nieuwe Revu. Publicaties: 1995 Berichten van het front, autobiografisch. 2001 Pleisters op de ogen, pleisters op de mond, de geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving. 2002 Reizen langs de frontlijn, een overlevingsgids voor journalisten. 2003 Onze man in Bagdad, dagboek van een oorlogsverslaggever. 2006 Geen cent spijt, de jacht op oorlogsmisdadiger Frans van Anraat.

omhoog

© 2007 Arnold Karskens