Arnold Karskens
onderzoeksjournalist &
oorlogsverslaggever


boeken
Geen cent spijt

De jacht op oorlogsmisdadiger
Frans van Anraat

Geen cent spijt


Download hier de documenten die
horen bij dit boek.

achterflap

De Nederlandse zakenman Frans van Anraat leverde duizenden tonnen grondstoffen voor chemische wapens aan Saddam Hoessein. De wapens werden ingezet tegen burgers en militairen tijdens de Irak-Iranoorlog (1980-1988). In maart 1988 kwamen 5000 inwoners van de stad Halabja om tijdens Saddam's vernietigingsoorlog tegen de Koerden. Het was de grootste chemische aanval op een burgerdoel ooit.

Oorlogscorrespondent en journalist van het weekblad Nieuwe Revu Arnold Karskens ontmoette Van Anraat voor het eerst in Bagdad tijdens de Golfoorlog van 1991. Mede door Karskens' publicaties in Nieuwe Revu kon Van Anraat op 6 december 2004 worden gearresteerd. "Karskens heeft de verdachte gedurende een groot aantal jaren vasthoudend gevolgd", zou het Openbaar Ministerie zeggen in het requisitoir voor de rechtbank. Als eerste Nederlander ooit werd Van Anraat aangeklaagd voor medeplichtigheid aan genocide. In december 2005 volgde de veroordeling tot de maximale straf van 15 jaar gevangenisstraf.

Dit boek beschrijft het leven van Frans van Anraat uitvoerig. Het gaat over Van Anraat's honger naar vrouwen en geld en over de manier waarop deze "Nederlandse Ali Chemicali" langs ingenieuze routes en nepbedrijven de exportverboden wist te omzeilen. Het boek onthult ook de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven bij de leveranties van grondstoffen voor de wreedste wapens die de mensheid heeft uitgevonden.

In 2007 volgt de zaak Van Anraat in hoger beroep.

uit het verhoor van Van Anraat
8 december 2004

Vraag: "Was u op de hoogte of Irak gifgas kon maken?"
Frans van Anraat: "Nee."
Vraag: "Was u op de hoogte dat Irak gifgas gebruikte in Irak en de oorlogen?"
Frans van Anraat: "Kijk, dat is het nou. Ik heb dat zo niet gezien. Maar het antwoord is nee. Ik heb nooit gehoord van enige gifgasaanvallen aan beide zijden."

boekinformatie

titel: Geen cent spijt
De jacht op oorlogsmisdadiger Frans van Anraat

ISBN: 90-290-7794-8
Meulenhoff, Amsterdam, 2006
206 pagina's
€ 16,95

Vanaf eind oktober 2006 in de winkel.

Meer boeken van Arnold Karskens.

omhoog

© 2007 Arnold Karskens